Devlet memuru ek iş olarak ne yapabilir?
657 sayılı Kanun’un 28. maddesine göre memurlar serbest meslek dahil ek iş yapamazlar. Ancak memurlar telif hakkı koruması altında yarattıkları fikri ürünlerden iş ortağı olabilir ve gelir elde edebilirler. Müzisyen olabilir.
Memur olan biri iş yeri açabilir mi?
Devlet tarafından kurulan 657 sayılı yasa, memurların iş kurması veya ek gelir elde etmesi gibi durumları açıklar. Yasaya göre, memurların herhangi bir kazanç getiren faaliyette bulunmaları yasaktır. Yasanın içeriğine göre, bir memur tüccar veya esnaf olamaz.
Devlet memuru ne iş yapabilir?
Sorumlulukları arasında eğitim, sağlık, adalet, polis, belediye hizmetleri, mali hizmetler, sosyal güvenlik, şehir planlama ve çevre planlaması gibi çeşitli kamu hizmetleri yer alır. Görevliler, belirlenmiş kanun ve yönetmelikler çerçevesinde kamu hizmetlerinin sürekliliğini ve düzenini sağlar.
Memur iki iş yapabilir mi?
1. İkinci hizmet yasağı Memurlar ancak bir kadroya tabi olabilirler. Memurlara ikinci görev verilemez; para ödenemez veya herhangi bir ad altında hizmet verilemez. (Md. 87) İstisnai durumlarda ikinci hizmet verilebilecek memurlar ve görevleri, Md. 88’de de sayılmıştır.
Memur başka bir işte çalışırsa ne olur?
Yan iş olarak çalışan bir memur, kuralları ihlal ettiği için disiplin cezasına çarptırılabilir. Bu ceza, memurun çalıştığı kurumun disiplin kuralları tarafından belirlenir. Ceza genellikle uyarı, kınama, terfinin askıya alınması gibi hafif cezalardan ağır disiplin cezalarına kadar değişebilir.
Memur özel sektörde çalışabilir mi?
Görevliler, mesleki faaliyette bulunmak veya serbest meslek faaliyetinde bulunmak amacıyla büro, ofis, muayenehane ve benzeri yerler açamazlar; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ve vakıf üniversitelerine ait işyerlerinde çalışamazlar.
Devlet memuru ticaret yaparsa cezası nedir?
Kamu görevlisi ticareti suçu nedir? (TCK 259) Madde 259 – (1) Görevinin sağladığı nüfuzdan yararlanarak başkasına mal veya hizmet satmaya teşebbüs eden kamu görevlisine altı aya kadar hapis veya adlî para cezası verilir.
Memur esnaflık yapabilir mi?
Bu sorun 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda açıkça açıklanmıştır. Kanun, memurların ticari veya ticari faaliyetlerde bulunamayacaklarını hükme bağlamaktadır. Kısacası, ticari ve endüstriyel kuruluşlarda çalışamayacakları sonucuna varmaktadır.
Devlet memuru iş kurabilir mi?
Bu nedenle kamu görevlilerinin anonim şirket kurmaları konusunda bir yasak bulunmamaktadır.
Memur Trendyol’da satış yapabilir mi?
Memurlar, Türk Ticaret Kanununa göre tacir veya sanatkâr sayılmalarını gerektiren faaliyetlerde bulunamazlar, ticari ve sınai işletmelere katılamazlar, ticari vekil veya satış temsilcisi olamazlar, kollektif şirketlerde ortak veya limited şirketlerde komandit şirket ortağı olamazlar.
Memur aracını kiraya verebilir mi?
Arabasını kiralayabilir mi? Türk Ticaret Kanunu’na göre, bir kamu görevlisinin araç kiralaması, (tüccar) veya (tacir) olarak sınıflandırılmayı gerektiren bir ticari faaliyet olarak kabul edilmez. Bu nedenle, aracını bir şirkete kiralayabilir.
Devlet memuru evden çalışabilir mi?
Kamuda 4 saat çalışmak mümkün olacak. Paket yürürlüğe girdiğinde kamuda yarı zamanlı çalışma yaygınlaşacak. İsteyen herkes 4 saatlik günlük işte çalışabilecek. Çalışma Kanunu’nda yapılacak değişiklikle uzaktan çalışma mümkün olacak.
Memura başka iş yaptırılabilir mi?
Kamu hizmetinin ifası sırasında bir memurun geçici olarak başka bir yere gönderilmesi normal bir işlem olmayıp, kamu yararı ve hizmetin gerekleri nedeniyle ihtiyaç duyulması halinde istisnai durumlarda başvurulabilecek bir imkândır.
Ek iş yapan memur nereye şikayet edilir?
Buna göre ihbar ve şikâyetlerin iletileceği makamlar genellikle Cumhuriyet savcılığı veya kolluk kuvvetleridir. Ayrıca ceza hukuku kapsamında suç teşkil eden ihbar ve şikâyetler valiliğe, kaymakamlığa, mahkemeye, büyükelçiliğe ve konsolosluğa iletilebilir.
Memurlara uygulanan yasaklar nelerdir?
Görevlilerin toplu eylem ve diğer faaliyetlerde bulunmalarının yasaklanması. Kontrol ettikleri şirketten menfaat almalarının yasaklanması.
Ek iş olarak neler yapılabilir?
Üretim Odaklı Ek İşlerSerbest yazarlık veya içerik oluşturma.El yapımı süslemeler veya ürünler satmak.Ev yapımı yiyecek satmak.BloglamaGrafik tasarım ve marka oluşturma.Çevrimiçi özel ders veya öğretim.Profesyonel fotoğrafçılık.Etkinlik organizasyonu ve koordinasyonu.Daha fazla makale…•26 Kasım 2023
Devlet memurları ikinci bir işte çalışabilir mi?
İkinci görev ise; “Bu kurumlara her ne ad altında olursa olsun para ödenemez, menfaat sağlanamaz ve memurlara herhangi bir ikincil hizmet verilmesi yasaktır.” şeklinde belirlenemez.
Devlet memuru mesai saatleri dışında çalışabilir mi?
– Görevliler, yaptıkları işin niteliğine göre bu maddeye göre belirlenen çalışma saatleri ve süreleri ile işyerinden bağımsız olarak çalışabilirler. Bu konudaki usul ve esaslar Cumhurbaşkanınca belirlenir.
Devlet memuru ticaret yaparsa ne olur?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre memurlar ticari faaliyette bulunamazlar. Bu yasak kanunun 28. maddesinde yer almakta olup, bu hükmü ihlal eden memurların 125. madde uyarınca terfiden mahrum bırakılma cezası ile cezalandırılacağı hükme bağlanmıştır.