Aferin kökeni nedir?
Farsça āfirīn آفرین “övgü, kutsama, alkış” kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça āfrīn kelimesinden türemiştir. Bu kelime Orta Farsça āfrītan, āfrīn kelimesinden gelir – “1. “övmek, kutsamak, 2. yaratmak” fiilinden türemiştir.
Efendi dilimize hangi dil?
“Efendi” kelimesi iyi örneklerden biridir. Bu kelime Yunanca kökenlidir. Anadolu Selçuklu döneminde Bizans Yunancasından Türk Türkçesine geçmiştir.
Kayıntı hangi dilde?
Adana yöresi Çingene veya Abdal dilinde “yiyecek” anlamında kullanılan key-/kay- fiiliyle ilişkili olması muhtemeldir.
Liman kelimesi hangi dilden gelir?
Kelimenin kökeni, “koy” veya “gemi mahallesi” anlamına gelen eski Yunancadaki λιμένας (limenas)’dır. Yunancadan Türkçeye “gemi mahallesi” anlamına gelen liman olarak çevrilmiştir ve birçok Türkçe yer adında kullanılmıştır.
Aferin hangi kökenli?
TürkçeTürkçeFarsçaAferinآفرینAhenkآهنگAhesteآهستهAhırآخور22 satır daha
Bravo hangi dilde?
Türkçe ve Avrupa dillerinde takdir ve saygı sözcükleri olarak kullanılan birçok sözcük ve deyim vardır. Bu sözcüklerden biri olan bravo, İtalyanca kökenlidir. İtalyancada da aynı şekilde yazılıp okunan bravo sözcüğünün sözlük anlamı iyi yapılmıştır.
Maydanoz hangi dilden geçti?
“Arapça maḳdanus veya maˁdanus مقدنس/معدنس kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir ve aynı anlama gelir. Arapça kelime, Orta Yunanca makedonísion μακεδονίσιον “Makedonya otu, maydanoz” kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir. Bu kelime, Makēdonía “Makedonya” özel isminden türemiştir.
Lahana hangi dilden geçmiştir?
Lahana – Nisanyan Sözlüğü. Yunanca láχano λάχανο “lahana kelimesi” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, eski Yunanca láχanon λάχανον “her türlü sebze” kelimesinden türemiştir. Bu kelimenin adı, eski Yunanca laχaínō λαχαίνω “toprağı sürmek, kazmak” fiilinden türemiştir.
Kahve Türkçe kökenli mi?
Kahve kelimesi Arapça kafe (قهوة) kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Öte yandan, bu ifadenin ilk olarak Arapçada ne zaman kullanıldığı hala bilinmemektedir. Bu kelimenin Arapçadaki etimolojisi şüphelidir. Büyük olasılıkla, bu kelime “iştahsızlık” anlamına gelen Arapça kahiye fiilinden türemiştir.
Komşu hangi dilde?
Komşu – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe konşı kelimesinden türemiştir, “birbirine karşı veya yakın oturan kişi”. Bu kelime, Eski Türkçe konış fiilinden türemiştir – “birlikte kalmak” Eski Türkçe eki +I(g) ile.
Kaygı Türkçe mi?
Kaygı – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe kadġu “endişe, üzüntü” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe kad – “geri dönmek, bir şeye bakmak” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe +gU eki vardır.
Aksavata ne demek?
Aksavata Sunmak: Belirli bir konunun tartışılması sırasında orta yolu bulan bir konuşma yapmak. As Yapmak: Sessizlik – birinin konuşmaması gerektiği anlamına gelen bir kelime.
Deniz kökeni Türkçe mi?
Deniz isminin kökeni Deniz ismi, doğa unsuru olarak Türkçe’de önemli bir yer tutar ve Türk kökenlidir. Ancak bu isim birçok farklı dilde benzer bir biçimde geçer ve uluslararası bir karaktere sahiptir. Bunun nedeni, denizin dünyanın her yerinde meydana gelen bir doğa olayı olması ve insanlığın ortak mirası olmasıdır.
Yaprak kelimesi Türkçe kökenli mi?
Leaf – Nisanyan Sözlüğü. Aynı anlamına gelen Eski Türkçe yapirġak kelimesinden türemiştir. Bu ses benzetmesi kelimesi *yapırğa- veya yalbırğa- veya yapırda- “rüzgarda titreşmek” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe eki +Uk ile yazılı örneği yoktur.
Temel hangi dilden gelir?
Temel – Nişanyan Sözlüğü. Yunanca themelio θεμέλιο kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “temel taşı, heykel veya kaide” anlamına gelir. Bu kelime, aynı anlama gelen eski Yunanca themelios líthos θεμέλιος (λίθος) ifadesinden türemiştir. Bu ifade, eski Yunanca títhemi fiilinden türemiştir ve – τίθεμι, θε – “yerleştirmek” anlamına gelir.
Aferin kimin malı?
Andere MarkennamenMarkennameLänderAeknilIndienA-ferinTürkeiAldolorIsraelAlvedonSchweden113 weitere Zeilen
Aferin kelimesi doğru mu?
TDK’ya göre “well done” kelimesinin doğru yazımı “well done”dir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Ne kelime kökeni?
Köktürk eserlerinden itibaren çeşitli anlam ve işlevlerde kullanılan bu sözcüğün, “ve” anlamında bir bağlaç olarak ortaya çıkışı Uygur eserlerinde gerçekleşmiştir.
Aferim ne demek TDK?
“Aferin” kelimesi “kutlamak” veya “takdir etmek” anlamında kullanılır. Kelime en çok “n” ve “m” harflerinin sonunda hangi harfin olacağı bilinmediği için karıştırılır. Türk Dil Kurumu’na göre kelimenin doğru yazımı “n” ile bitendir. Bu “aferin” anlamına gelir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Methiye Bölümü Ne Demek