Hadis ilminde ta lik ne demek?
Belgenin yazar sayfasında bir veya daha fazla ravisinin belirtilmediği hadisleri tanımlamak için kullanılan terim.
Hadiste haml ne demek?
Bir cümlede öznenin yüklemdeki belirlemeye dahil edilmesi ve öznenin yüklemin özelliğiyle nitelendirilmesi anlamında mantıksal terim. Bir ifadenin öznesinde mevcut olduğu veya olmadığı yargısına varılan nitelik veya anlam için mantıksal terim.
Hadis ilminde ref ne demek?
Ref’ kelimesi ilk zamanlardan itibaren “bir söz veya haberi birine isnat etmek” anlamında kullanılmış (Müsned, V, 153; Müslim, “Îmân”, 312, “Ṭahâret”, 87; Abdürrezzâk es-San’ânî, IX, 290), zamanla terim “Hz. Muhammed’e bir söz veya haber isnat etmek” (Müslim “Eşribe”, …) anlamını kazanmıştır.
Hadis ilminde Vicade ne demek?
Hadisleri yazılı olarak elde etme veya bulma anlamına gelen vicade, usul-ü hadislerin rivayet niteliğini ifade eden bir terimdir. Hoşgörü ve ahlâk metotlarının zamanla hadis öğrenme ve öğretme metotları olarak da anıldığı görülmektedir.
Hadis ilminde Lika ne demek?
Sözlükte “buluşmak, karşılaşmak, görüşmek” anlamına gelen likā’, hadis ilminde “bir aracı olmaksızın doğrudan hocasından hadis alan öğrenci” anlamında kullanılır. Aynı kavram için lukıyy ve mülâkāt kelimeleri de zikredilir. Bir hadisin sahih olmasının şartlarından biri de senedinin muttasıl olmasıdır.
Ta lik ne demek?
İran’daki altı yazının yanında ortaya çıkan eski bir yazıdır. Kelimenin tam anlamıyla “askıya almak” anlamına gelen Ta’lîk, İran’da tevkî’ ve rikâ’ yazılarından geliştirilen bir yazıdır.
Hadis ilminde INBA ne demek?
Terim, hadisin izin alınarak rivayet edildiğini belirtmek için kullanılır. Sözlükte “haber vermek” anlamına gelen nebe’ kökünden türetilen kelime, genellikle râvilerin hadisi icazet yoluyla hocasından aldığını ifade eder.
Hadis ilminde ilam ne demek?
Sözlükte “öğretmek, bildirmek” anlamına gelen i’lam, bir hadis terimi olarak, öğretmenin semâ ve kıraat yoluyla elde ettiği bir hadisi veya hadis kitabını öğrencisine gösterip, rivayet hakkında herhangi bir açıklama yapmadan kendi rivayeti olduğunu söylemesi veya öğrencinin hocasına kendi rivayetlerini hatırlatması halinde kullanılır.
Hadis ilminde tevakkuf ne demek?
Tevakkuf, sözlükte “ayakta durmak, beklemek” anlamına gelen vakf kökünden türemiş olup, hadis terminolojisinde çelişen hadisler arasındaki ihtilafları çözme yöntemlerinin son aşamasını ifade eder. Hadisler arasındaki ihtilafları çözmek için kullanılan yöntemler, sum ve ta’lîf, tercih, nesih ve tevakkuftur.
Hadis ilminde Eda ne demek?
I. Sözlükte “icra etmek, icra etmek, yerine getirmek” anlamına gelen “edâ” kelimesi, hadis usûlünde genellikle “rivayet” anlamında kullanılır. “İntikâl” anlamında kullanılır. Başka bir deyişle eda, şeyhin kendisine gelen hadisleri talebesine hadis alma yollarından herhangi biriyle anlatması demektir.
Ref ve irsal ne demek?
Bu ek tekbirlere “ek tekbirler” denir. Bu ek tekbirler farzdır ve birinci rekâtın okunmasından önce ve ikinci rekâtın okunmasından sonra okunur. Tekbir sırasında eller kaldırılır ve yana bırakılır (ref` ve irsal).
Hadis ilminde tahdit ne demek?
Sözlükte “haber vermek, bildirmek, açıklamak, nakletmek” anlamlarına gelen tahdîs kelimesi, özellikle hocanın gök aracılığıyla kendisine ulaştığı, güvenilir hadis rivayetlerini ifade eder.
Hadis ilminde Merdud ne demek?
Zayıf rivayetleri ifade etmek için kullanılan hadis terimi. Sözlükte “reddedilmiş” anlamına gelen merdud kelimesi, “rivayetinde bir kopukluk veya bir veya daha fazla ravisinin zayıflığı gibi sebeplerden dolayı hatalı olma ihtimali bulunan rivayet” anlamında kullanılır.
Hadis ilminde icâzet ne demek?
12 Buna göre icazet kelimesi bir terim olup, talebenin kendisinden gelen hadisi okumadan rivayet etmek için hocasından izin istemesi ve hocasının da bu izni vermesi anlamında kullanılmaktadır.13
Hadis ilminde Sema ne demek?
Sözlükte “kulakla duymak, işitmek, dinlemek” anlamlarına gelen semâ’ kelimesi, zamanla “hadis-i şerifi hocasından işiterek öğrenmek” anlamında bir terim olarak kullanılmaya başlanmıştır. Hatta “bir hadisi veya hadis kitabını bizzat hocasından işiterek rivayet etme (ahz, taşıma) hakkını elde etme yöntemi” anlamını da kazandığı bilinmektedir.
Hadis ilminde TA’N ne demek?
Sözlükte “mızrakla vurmak” anlamına gelen Ta’n, “sözle suçlamak” anlamına gelir ve “râviyi adalet ve hâkimiyet vasıflarından birine veya her ikisine tam olarak sahip olmadığını söyleyerek eleştirmek” anlamında bir hadis terimi olarak kullanılır.
Hadis ilminde tarik ne demek?
Tarik kelimesi “sened” anlamında da kullanılır ve “Bu hadis sadece bu tarik’ten bilinir” dendiğinde, bunun bu rivayet yoluyla bilindiği ima edilir. Sened ve tarik birlikte kullanıldığında, bunlardan biri ana sena’nın bir koluna veya bir anlatıcıya göre ana kanonun bir koluna işaret eder.
Hadiste ta dil ne demek?
Ta’dil, sözlükte râvi tarafından rivayet edilen hadisin sahih ve kabul edilmiş olması, râvisinin şahsiyet ve hafızası itibarıyla rivayet etmeye ehil olması anlamına gelir.
Hadis ilminde Takyid ne demek?
Fıkıh usulü kavramı, kesin bir formülasyonu nitelik, şart, zaman ve mekan gibi şartlarla sınırlama anlamındadır. Fıkıh usulü terimi ise kaydedilmemiş sözler anlamındadır.